Eerste grootschalige toepassing van OmniTRANS next in Noord Brabant

Goudappel Coffeng en DAT.Mobility hebben medio januari OmniTRANS next gelanceerd. Het nieuwe online platform geeft gebruikers altijd en overal eenvoudig toegang tot relevante mobiliteitsdata. De tool stelt beleidsmakers in staat om hun mobiliteitsbeleid verder te verbeteren en een aantrekkelijke en bereikbare leefomgeving te realiseren.

Van 19 februari tot en met 1 maart is door vertegenwoordigers van 62 gemeenten in Noord-Brabant samen met de provincie OmniTRANS next kritisch toegepast. In deze periode zijn de modelresultaten vanuit de BrabantBrede ModelAanpak (BBMA) online gepresenteerd en voorzien van opmerkingen om tot een finale afronding van het BBMA te komen.

OmniTRANS next zorgt een hoger draagvlak en verbeterde inzet in beleidsprocessen.

“OmniTRANS next werkt efficiënt”
Martijn Heynickx, projectleider BBMA van de provincie Noord-Brabant is nauw betrokken geweest bij deze toepassing van OmniTRANS next. Heynickx: “Het is een heel mooi system. Het is overzichtelijk, duidelijk en helder. De performance lijkt heel goed te zijn. Het is buitengewoon snel. De werkomgeving en de verschillende weergavemogelijkheden van OmniTRANS next werken vanzelfsprekend en efficiënt.” 

Binnen de provincie weet men dat er vanuit projecten vaak behoefte is om informatie inzichtelijk te kunnen maken en te kunnen delen. Dan gaat het niet alleen over cijfers uit verkeersmodellen maar bijvoorbeeld ook over waar kwetsbare natuurgebieden liggen. “In plaats van plots naar elkaar opsturen is deze manier van informatie uitwisselen heel handig voor stakeholders. Ik denk dat OmniTRANS next daar, om te beginnen, heel interessant voor is”, aldus Martijn Heynickx.

“Makkelijk inzoomen en gedetailleerd naar bepaald gebied kijken”
Frank van den Bosch van de gemeente Helmond onderschrijft dit grote voordeel van OmniTRANS next. In zijn werk kan Frank met OmniTRANS next verkeersintensiteiten en toekomstplannen nu sneller inzichtelijk maken en delen. “In het verleden maakte je vaker een plot en dan was op detailniveau niet alles goed te zien. Nu kan je makkelijk naar de modelresultaten kijken, inzoomen en gedetailleerd naar een bepaald gebied kijken, je hebt direct alles bij de hand”, aldus Frank. OmniTRANS next werkt op laptop, tablet en smartphone en zorgt daarmee dat verkeersmodellen en andere vormen van mobiliteitsdata op elk gewenst moment binnen handbereik zijn.

Actuele intensiteiten
OmniTRANS next speelt in op de behoefte aan sneller en beter inzicht bij beleidsmakers. Op dit moment betreft het resultaten uit bestaande verkeersmodellen. Maar later dit jaar komen via OmniTRANS next voor alle wegen in Nederland actuele verkeersintensiteiten beschikbaar gebaseerd op mobiele telefoniedata.

Ook overal eenvoudig toegang tot relevante mobiliteitsdata? Neem contact met ons op.

 

Een korte videoimpressie van de eerste ervaringen bij de BrabantBrede Modelaanpak (BBMA)